Så betalar du vägtullar i Skandinavien
Det finns vägtullar i hela Skandinavien, men Sverige, Norge och Danmark använder olika system. Som transportföretag och speditör måste du säkerställa att du känner till eventuella vägtullar innan du påbörjar en transport för att maximera din lönsamhet.
Från den 1 januari 2025 kommer ändringar av vägtullarna att träda i kraft. Du behöver känna till dessa om du kör i Danmark för att undvika att bli bötfälld.
Om du planerar att utföra vägtransporter till eller inom Skandinavien rekommenderar vi att du registrerar dig för en gratis testperiod hos TIMOCOM. Vi kan hjälpa dig att hantera stressen med vägtullar, hålla dig informerad via vårt nyhetsbrev och du kan kostnadsfritt testa fraktbörsen och ruttplaneraren för att bedöma dina kostnader och hitta kontrollerade affärspartners. Vi behöver väl knappast säga att TIMOCOM har hjälpt många kunder att reducera mängden tomkörningar.
Det danska speditionsföretaget Sejer & Sonnichsen har sagt:
De har för närvarande fler än 50 lastbilar på vägarna mellan Danmark, Sverige, Tyskland, Nederländerna, Finland och Polen.
Läs mer om våra kunders berättelser och ta reda på hur TIMOCOM kan hjälpa din verksamhet att växa.
Vägtullar för tunga transportfordon i Europa
Många länder i Europa har vägtullar, däribland Storbritannien, Tyskland och Frankrike.
Vägtullar i Europa och i andra länder tas ut av många olika orsaker, bland annat för att underhålla infrastrukturen och för att minska trafikträngseln och utsläppen.
Vägtullar i Skandinavien
Sverige, Norge och Danmark har också vägtullar. För att betala vägtullar i Skandinavien måste du använda olika betalningssystem.
Eurovinjett-systemet introducerades för att fordon skulle kunna betala en avgift, men få tillgång till flera olika länder. Dessa länder inkluderade Sverige, Danmark, Luxemburg och Nederländerna.
Från 1 januari kommer Danmark att använda ett annat system.
Norge använder också ett annat system som heter AutoPASS. Detta innebär att kommersiella fordon över 3,5 ton måste ha en transponder. Du måste registrera dig online och sedan fästa transpondern nedtill på insidan av framrutan innan du kör på tullbelagda vägar i Norge.
Vägtullar Norge
Hur fungerar vägtullar i Norge?
Norge har ett öppet system vilket innebär att när föraren kör genom betalstationen beräknas avgiften utifrån den körda sträckan och typen av fordon.
Hur mycket kostar vägtullarna i Norge?
Vägtullarna i Norge varierar för tunga transportfordon. För att beräkna kostnaden för vägtullen måste du ange varifrån och vart du ska köra, vilken typ av fordon du har, vikt, höjd, antal axlar, utsläppsklass och tid för avfärd.
Hur betalar man vägtullar i Norge?
Vägtullar i Norge faktureras med AutoPASS-systemet.
Systemet i Norge innebär att om du inte har en AutoPASS-transponder, även kallad ”on-board unit” (OBU), kommer videokameror att läsa av dina fordonsdetaljer när du kör genom en betalstation. Du får sen en faktura till din adress.
Fordon över 3,5 ton måste ha en on-board unit. Du måste registrera ditt fordon hos EPC för att kunna betala rätt miljöavgift. EPC plc skickar fakturan till din registrerade adress.
Kan man slippa betala vägtullar i Norge?
Med programvara för ruttplanering kan du planera dina rutter och kostnader före körningen.
Ibland kan det vara snabbare att undvika tullbelagda vägar på grund av trängsel eller så kan vägarna vara stängda för lastbilar under vissa tider. I Sverige är exempelvis lastbilar förbjudna nattetid i större städer.
Vägtullar Sverige
Finns det vägtullar i Sverige?
Ja. I Sverige finns det två typer av vägtullar: infrastrukturavgifter och trängselskatt. Infrastrukturavgifter gäller för vissa broar och dessa har olika avgifter.
Trängselskatt gäller för lastbilar på 14 ton eller mer och gäller bara i Stockholm och Göteborg.
Det finns ett antal tullbelagda vägar runt om i Sverige, däribland:
- E10 mellan Töre och norska gränsen
- E12 mellan Holmsund och norska gränsen
- E14 mellan Sundsvall och norska gränsen.
Hur betalar man vägtullar i Sverige
Sverige använder Eurovinjett-systemet och fordon över 12 ton måste använda det för att betala vägtullar. Eurovinjett-avgiften beräknas utifrån fordonets Euro Engine-kategori (utsläppsklass), giltighet och fordonets antal axlar.
Betalning för Eurovinjetter kan göras på vissa bensinstationer eller online på AGES. Betalning kan göras med bensinkort och kreditkort.
Om du betalar online är systemet helt elektroniskt och du behöver ingen dokumentation.
Trängselskatten för Stockholm och Göteborg kan betalas via autogiro, faktura eller genom att skicka en kopia av betalningen till Transportstyrelsen.
Broavgifter Sverige
Det finns fyra avgiftsbelagda broar i Sverige: Sundsvallsbron, Motalabron, Skurubron och Öresundsbron (E20).
Vid broarna kan du betala i betalstationerna med kort, kontant eller med ett onlinebetalningssystem som t.ex. EasyGo.
För Motalabron registreras fordonsdetaljerna med kamera, s.k. Automatic Number Plate Recognition (ANPR – automatisk nummerplåtsigenkänning) och en faktura skickas till dig.
Hur mycket kostar vägtullarna i Sverige?
Vägavgiftens storlek beror på vilken EURO-klass som fordonet tillhör och hur många hjulaxlar lastbilen eller lastbilsekipaget har.
Priset varierar beroende på tid på dagen då fordonet körs och varierar mellan 9 till 30 kronor.
Broavgifter kan variera beroende på typ av fordon och vilken bro du kör på. Priset varierar mellan 11 kr (0,95 €) och 20 kr (1,74 €).
I juli 2019 höjdes vägavgiften för att anpassas till ny EU-lagstiftning i syfte att minska koldioxidutsläppen. Lagstiftningen innebär att avgiften blir högre för fordon med högre koldioxidutsläpp. Även buller och luftföroreningar tas i beaktande.
Vad händer om man inte betalar sin vägtull i Sverige?
Som all länder där vägtullar debiteras kan du få böta eller bli dömd om du inte betalar eller betalar för sent.
I Sverige kan du få böter på runt 300 kr, men beloppet kan bli betydligt högre om avgiftsskulden är högre och det kan leda till att ditt fordon förbjuds att framföras.
Vägtullar i Danmark
Ändringar av vägtullar i Danmark
Från 1 januari 2025 kommer Danmark att byta från Eurovinjett-systemet till ett kilometerbaserat system som även tar med koldioxidutsläpp i beräkningarna.
Ändringen syfta till att bättre täcka kostnaderna för slitage på infrastruktur, olyckor, trängsel och utsläpp. Den gäller fordon över 12 ton som är registrerade för transporter.
Från januari 2027 kommer tullen också att gälla för fordon på 3,5 ton eller mer.
Hur betalar man vägtullar i Danmark?
För det nya kilometerbaserade systemet kan du betala avgifterna för tunga transportfordon genom en leverantör som erbjuder satellitbaserad GNSS-utrustning eller köpa en KmToll-biljett innan du kör på vägen.
Hur mycket kostar vägtullarna i Danmark?
De nya tullarna beräknas utifrån ditt fordons vikt och utsläppsklass och vägtullen beror på var du kör.
Så kan TIMOCOM hjälpa dig med vägtullar
Vägtullar kan framstå som en extra utgift, men de kan vara bra för vägtransportbranschen eftersom de bidrar till att öka effektiviteten och minska trängseln. Lastbilstullar kan bidra till att minska antalet tomkörningar vilket hjälper dig att öka effektiviteten och lönsamheten.
TIMOCOM kan hjälpa dig att dra nytta av vägtullar genom att göra det möjligt för dig att planera din rutt och dina kostnader. Du kan använda ruttplaneraren för att hitta det effektivaste sättet att köra genom Skandinavien, Europa och Storbritannien.
Genom att använda fraktbörsen kan du även hitta kontrollerade affärspartners för att undvika tomkörningar, öka din lönsamhet och bygga relationer med andra företag. På TIMOCOM erbjuder vi dig en gratis testperiod av TIMOCOM Road Freight Marketplace så att du själv kan utforska systemet och se hur vi kan hjälpa dig.
Tram Trinh Thanh
Marketing Manager Northern Europe